Sakızlı muhallebili güllaç


Koskoca bir Ramazan ayı geldi ve gidiyor inşallah tekrar kavuşmak ümidiyle.

Bu ayda kendimizce hep yapmayı sevdiğimiz yemekler vardır sadece senenin bu zamanında yaptığımız. Güllaç da bunlardan biri. Her yerde pek çok tarifi mevcut aslında o nedenle en sevdiğim klasik gül sulu, cevizli güllaç tarifini yazmadım bugüne dek. Oysa Ramazanda haftada bir mutlaka güllaç yaparım, o tepsinin de en az iki gün yendiğini düşünecek olursak hemen hemen dolapta hep vardır.  Mevsim dolayısıyla nar olmaması da buna bir etken, bence üzerine serpiştirilmiş nar çok çok yakışıyor, olmayınca eksikmiş gibi geliyor bana, tadı yarım kalıyor. Başka mayhoşluklarla yerini doldurmaya çalıştım. Vişne kullandım zaman zaman, son olarak da çilekle denedim çok hoşumuza gitti. Arasında da sakızlı muhallebi koydum, klasik güllaçtan oldukça farklı bir lezzet elde ettim.

Sakızlı muhallebili güllaç

Malzemeler :

–          6 yaprak güllaç

–          1 litre süt

–          1 su bardağı toz şeker

–          ½ su bardağı su

Muhallebisi için :

–          ½ litre süt

–          ½ su bardağı toz şeker

–          1,5 yemek kaşığı tepeleme un

–          1,5 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası

–          3 parça damla sakızı

Üstü ve arası için:

–          300 gr çilek (bir kısmı üzerine konmak üzere ayrılacak)

–          Yarım kase dövülmüş ceviz

 

Önce muhallebi hazırlanır. Bunun için bir sos tenceresine un, nişasta ve toz şeker konur. Kuru malzemeler bir çırpıcı ile birbirine iyice karıştırılır. Damla sakızı havanda iyice dövülerek malzemelere eklenir.

Ardından süt yavaş yavaş eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Bu şekilde sütü dökmeden önce un ve nişasta şekerle iyice karışmış olursa sütü eklerken hiç topaklanma olmaz. Sos tenceresi ocağa alınır, orta ateşte devamlı karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Ocaktan alınıp arada karıştırılarak soğumaya bırakılır.

Güllaç için bir litre süt bir tencereye alınır. Kaynama derecesine kadar ısıtılır, içine bir su bardağı (200 ml lik normal su bardağı ölçüsü) toz şeker eklenir. Eriyene kadar karıştırılır. Sıcak sütün içine yarım bardak su ilave edilir.

Tatlıyı yapacağımız servis tabağının boyutuna göre güllaç yapraklarını parçalayarak teker teker yerleştirilir. Her katta üzerine sıcak sütlü karışımdan kepçe ile dökerek ıslatılır.

Üç yaprak güllaç bu şekilde yerleştirildikten sonra üzerine soğumuş sakızlı muhallebi dökülür ve eşit kalınlıkta yayılır. Ayıklanıp ufak parçalara kesilmiş çilekler muhallebinin üzerine serpiştirilir.

Kalan güllaç yaprakları yine tepsi boyutuna göre parçalanır. Bu defa bir maşa yardımıyla sıcak sütün içine batırılarak yumuşatılır ve muhallebili katmanın üzerine yerleştirilir. (sıcak sütü direk olarak muhallebinin üzerine döküp sulandırmak istemediğim için bu şekilde yaptım.)

Kalan üç yaprak güllacı bu şekilde yerleştirdikten sonra artan süt en üste kepçe ile dökülür, güllaç yapraklarının emmesi sağlanır.

Güllacın üzeri dövülmüş ceviz (dilerseniz dövülmüş Antep fıstığı) ve çileklerle süslenir.

En az bir saat dinlenip soğutulduktan sonra dilimlere bölünerek servis yapılır.

Bence iyi bir güllacın püf noktası bol süt kullanılması ve yaprakları ıslatırken sütün neredeyse kaynara yakın sıcaklıkta olmasıdır. Aksi takdirde yapraklar gerektiği gibi yumuşamayacak ve sütü ememeyecektir. Biz muhallebili güllacı sevdik size de tavsiye ederiz.

Afiyet olsun!

2 responses to this post.

  1. Güllaç ve çilekler muhteşem bir görüntü oluşturmuş, dolapta güllaç vardı. İnşallah yarın üzerini çileklerle süsleyelim bakalım, lezzetide görüntüsü gibi muhteşem mi ?… 🙂

    Cevapla

  2. Posted by Melek on Haziran 23, 2017 at 3:11 am

    Her zaman yaptigim gullac kendileri. Cok harika bir tarif. Normal muhallebiyle yapiyorum ben cilekli visneli narli her sekil cok guzel oluyor. Tesekkurler.

    Cevapla

Yorum bırakın