Evde pizza


Hepimiz evde pizza denemişizdir zaman zaman. Evde pizzalar güzeldir ama bir türlü dışarıda yediğimiz lezzeti ve hamur kalitesini yakalayamayız bir türlü. Bunun en büyük nedeni profesyonel veya odun fırınlarının sıcaklığına evde ulaşamamızdır çoğunlukla. Elbette hamuru yapmak için kullanılan undan tutun da mayalamaya kadar pek çok faktör daha etkilidir. Ayrıca üstüne koyduğumuz malzemeler kendi damak tadımıza göre sevdiğimiz tadlar olsa da aslında çok fazla malzeme kullanmak eşittir lezzet olmuyor çoğu zaman. Hatta hamur iyiyse, domates sosunuz güzel olduysa bir de mozeralla peyniriniz varsa bence başka hiç bişey istemez. Şimdi yerli firmalarımız da mozeralla peyniri yapıyorlar. Deneyin pizzanızdaki farkı görün derim.

Pişirmeden bahsederken odun ateşi ile ısıtılan taş fırınlarda pişen pizzanın farkını hepimiz teslim ederiz sanırım. Bambaşka bir lezzeti olur bu fırınlarda pişen pizza, pide veya diğer ürünlerin. Evde taş fırın keyfini yaşamak için ben de fırınıma uygun bir fırın taşı edindim. Fakat ürünleri üzerine koymak için henüz bir ahşap küreğim olmadığı için bu defa pizzaları pişirirken kullanamadım. Bir dahaki sefere umarım.

Araya hem Ramazan ayı hem sıcaklar girdiği için yemek yapma ve yazma azmim maalesef yerlerde. Temmuz ayında oğlumun arkadaşları için yaptığım bu pizzayı yazmaya ancak fırsat bulabildim maalesef. Sonbaharı sabırsızlıkla bekliyorum, mutfağa girmeyi özleyip, hevesle işe girişeceğim günleri 🙂

Yukarıda evde iyi bir pizza deneyimi için püf noktalarından bahsetmiştim. Zaman içinde deneme yanılma yolluyla kendimce iyi bir noktaya ulaştım. Kendimin en büyük eleştirmeni de kendim olduğum için gönül rahatlığıyla söyleyebiliyorum. Eğer dikkate almak isterseniz kendimce püf noktalarımı tarifimde anlatacağım.

Fesleğenli Pizza

Malzemeler:

Hamuru için :

–          500 gr un

–          1,5 tatlı kaşığı instant kuru maya

–          1,5 tatlı kaşığı tuz

–          2 tatlı kaşığı toz şeker

–          3 yemek kaşığı zeytinyağı

–          350 ml (2 su bardağından biraz az) ılık su

Üzeri için:

–          Ev yapımı domates sosu ( 1 su bardağı kadar)

–          Rende taze kaşar  ( 2 su bardağı kadar)

–          Rende veya minik toplar halinde mozeralla peyniri ( 1 su bardağı kadar)

–          Taze fesleğen yaprakları

–          Çeri domatesler

–          İyi kalite sızma zeytinyağı (ben ayvalık sızma kullanıyorum)

Ev yapımı domates sosu için:

– 1 kg olgun domates

– 4 diş sarımsak

– 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

– 2 tatlı kaşığı toz şeker

– 1 tatlı kaşığı tuz

– 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

– bir çay kaşığı kuru fesleğen

1 çay kaşığı kuru kekik

 

Hamur için unu eleyip bir kaba aldım. Üstüne maya, tuz ve şekeri ilave edip harmanladım. Ortasını çukurlaştırıp zeytinyağını koydum. Suyu yavaş yavaş ilave ederek hamuru yoğurdum. Su miktarı unun cinsine göre biraz daha fazla bile olabilir. İki tam bardak kadar su kullanabilirsiniz. Pizza hamurunun ekmek yada börek hamurlarına göre daha yumuşak bir yapıda olması gerekiyor. Elinize yapışıyor gibi görünse de mümkün olduğunca un eklememeye çalışın. Yoğurmaya devam ettikçe hamur kıvama gelip elinizden sıyrılmaya başlayacaktır.  Elde 15 dk kadar yoğurarak hamuru istediğiniz kıvama getireceksiniz. Ya da daha kolayı tüm olayı Kitchen Aid gibi güçlü bir masa üstü miksere bırakın. Tüm malzemeleri haznesine koyun, hamur yoğurma ucu ile çalıştırın. Önce düşük devirde hamuru karın, daha sonra orta yüksek devirde 7-8 dk çalıştırarak hamurun toplanmasını ve elastik bir hal almasını sağlayın. Hamur elde veya makinede istediğimiz kıvama geldikten sonra hafif yağlanmış bir kabın içine alıp üzerini streç film veya bir kapak ile örtün. Yaz aylarında mutfak tezgahı üzerinde rüzgar almayan bir noktada, kış ise sıcak bir kalorifere yada ocağa yakın bir yerde üzerini mutfak havluları ile örterek mayalanmaya bırakın. Yaz aylarında bir saat sonra hamurunuz iki katına kadar kabarmış olacaktır. Kabaran hamuru tezgaha alın, elinizle üstünden bastırarak havasını alın. İki eşit parçaya bölün. Bu miktarda unla hazırladığımız hamurdan iki midi fırın tepsisi pizza çıkıyor. Büyük fırın tepsileri için hamurun üçte ikisini kullanıp, kalanıyla da ufak bir yuvarlak pizza yapabilirsiniz.

Hamuru kabarmak üzere bıraktığınızda domates sosunu hazırlayın. Domatesleri yıkayıp rendeleyin. Zeytinyağını bir sos tenceresine koyup ocağa alın. Sarımsakları ince doğrayıp yağa atın. Bir dakika yağla birlikte ısındıktan sonra yanmadan domates rendesini ekleyin. Ateşi yükseltip domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Bu arada tuzunu, biberini ve şekeri ilave edin. Domatesler suyunu çekip yağına kaldıktan sonra kuru fesleğen ve kekiği ilave edin, karıştırıp kapatın. Bu sosu dilerseniz önceden hazırlayıp dolapta hazır bulundurabilirsiniz.

Fırın tepsisini bol zeytinyağı ile yağlayın. Bu konuda cimri olmayın derim. Hem hamurun çıtır pişmesi için hem de lezzeti için bundan kaçınmamak lazım. Hiç birimiz lastik gibi bir pizza hamuru istemeyiz. İkiye böldüğümüz hamurlardan ilkini tepsiye alıp elimizle tepsi boyutuna ulaşana kadar bastırıp, çekiştirerek şekil verin. Hamur oldukça elastik olduğu için direnecektir ama siz sebatlı olun, sonunda söz dinleyecek 🙂

Tepsiye yaydığımız hamurun üzerine daha önceden hazırlamış olduğumuz domates sosundan bir bardak kadarını bolca yayın. Kenarlarda bir parmak kadar boşluk bırakabilirsiniz. Domates sosunun üzerine fesleğen yaprakları serpiştirin. 2 bardak kadar rendelenmiş taze kaşar ve 1 bardak kadar mozeralla peynirini üzerine bolca yayın. Dilimlenmiş çeri domatesleri yerleştirin, tekrar fesleğen yaprakları koyun.

Pizzayı tepsiye hazırlamaya başlarken fırını açın ve 250 dereye ısınmasını sağlayın. Asla tam ısınmamışken pizzayı fırına vermeyin. Fırın tam ısınmışken alta yakın bir seviyede tepsiyi fırına koyun. Sakın çok uzaklaşmayın gözünüz üzerinde olsun. 15- 20 dk içinde nefis pizzamız hazır olacak.

Hamurun kenarlarından pişmesini kontrol ederek üzeri çok kurumadan fırından alın. Birkaç dakika dinlendirdikten sonra sıcak sıcak servis yapın. Bizimkisi o kadar çabuk yok oldu ki dilimlenmiş halini resimleyemedim bile. Dinlendirirken çekebildiğim bir iki kare kaldı ancak bana 🙂 Hamur kalınlığı son derece yerinde ne ekmek gibi kalın ne de lahmacun kadar inceydi. Yüksek ısıda ve alt kısma yakın piştiği için hem gevrek hem de ortası hala yumuşak bir pizza  oldu. Üstünün lezzeti ise tahmin edebileceğiniz gibi nefisti.

 

Kalan hamuru aynı domates sosu ile üzerine üç çeşit peynir koyarak hazırladım. Taze kaşar, tel peyniri ve tulum peyniri kullandım. Türk usulü “tre formaggi pizza” oldu 🙂

Umarım laf kalabalığı etmemişimdir, umarım seversiniz…

Afiyet olsun!

 

6 responses to this post.

  1. Paylaşımınız için çok ama çok teşekkürler. Bu türde paylaşımlar bir çok konuda faydalı olmaktadır.

    Cevapla

    • Posted by hanemdepisenler on Aralık 2, 2012 at 10:27 pm

      İlginiz için teşekkürler, kendi şahsi deneyimlerimi paylaşarak ilgilenenlere yardımcı olmayı amaçlıyorum.

      Cevapla

  2. Posted by oya on Aralık 15, 2012 at 11:42 pm

    harikaaaaa.mozeralla peyniri yrine hangi peyniri kullanabiliriz.detaylı anlatımınız için çoooooooooktşk.ler…….

    Cevapla

    • Posted by hanemdepisenler on Aralık 16, 2012 at 1:37 am

      🙂 beğenmenize sevindim, teşekkürler :)) mozeralla yerine yine eriyen damak tadınıza uygun başka bir peynir kullanabilirsiniz.Taze, tuzsuz köy peyniri veya dil peyniri olabilir. Afiyet olsun…

      Cevapla

  3. Posted by oya on Aralık 15, 2012 at 11:44 pm

    2 tepsi yapacak olursak tepsileri tek tek mi pişirelim

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: