Peynirli mini toplar


peynirli toplar

Son günlerde hiç birimizin tadı yok biliyorum, aynen ben de hiç yeni tarifler, yemekler yapma keyfinde değildim. Ama kar yüzünden üç gündür evde kapalı kaldık ailecek. Böyle olunca da sıkıntıdan yemeğe düşüyor insan. Sıcak çorbalar, ıhlamur, salep pencerede karlar varken iyi gidiyor. Bir de fırından yeni çıkmış sıcak ekmek kokusu bu manzarayı tamamlıyor.

Hem yapımı kolay hem de çok lezzetli bir atıştırmalık, kahvaltılık yada çay sofralarında poğaça yerine geçebilecek bir tarifim var size. Fırından çıktıktan sonra üstlerine sürdüğümüz sarımsaklı, maydanozlu tereyağı lezzetine lezzet katıyor. Haydi birlikte yapalım :

Malzemeler: (200 ml normal bardak kullanıldı)

– 1 yumurta

– 1 bardak ılık su

– 1 bardak ılık süt

– 1 bardak sıvı yağ

-2 çorba kaşığı toz şeker

– 1 tatlı kaşığı tuz

– 2 tatlı kaşığı instant maya

– aldığı kadar un (5 bardak kadar)

içi için:

– 150 gr taze kaşar

– 100 gr salam (veya sosis)

üstü için:

– 50 gr tereyağı

– 1 çay kaşığı sarımsak tozu

– bir kaç dal maydanoz

cheesy balls

Bir karıştırma kabına 4 bardak un koyun, ortasını çukur yapın. Yumurta, su, süt, sıvı yağ, tuz, şeker ve mayayı ekleyip yoğurmaya başlayın. Kalan unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. (eğer hala ele yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz)  Hamura büyük bir top şekli verin az yağlanmış derin bir kaba aktarın. Kabın üstünü streç film ile kapatıp sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. Ortamın ısısına bağlı olarak bir saat içinde hamurumuz iki katına kadar mayalanmış olacaktır. Üzerine parmağınızı batırdığınızda çökme izi kalıyorsa mayalanma olmuş demektir. Hamuru tezgaha alın ve havasını alarak hafifçe yoğurun. Hamuru ceviz büyüklüğünde eşit bezeler halinde bölün. Elinizde hepsine minik top şekli verin.

Taze kaşarı 1 cm lik küpler halinde kesin. Salamları da minik parçalara bölün. Hamur bezelerini avucunuzda veya tezgahta hafifçe bastırarak avuç genişliğinde açın. Ortasına bir parça kaşar peyniri ve salam koyup kenarları kapatıp tekrar top şekline getirin. Tüm bezelere böyle şekil verip kalıbınıza aralıklı olarak yerleştirin. Benimki gibi bir kelepçeli kalıp kullanıyorsanız bu ölçülerle iki adet çiçek ekmeğiniz olacak. Tümünü hazırladığınız mini ekmekleri  tepsi mayası gelene kadar 20-30 dk kadar mutfak tezgahında bekletin. Mayalanması tamamlandıktan sonra 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar 30-40 dk pişirin.

Pişen mini ekmekleri fırından alın. Bir tavada tereyağını eritin, içine ince kıydığınız maydanozu ve sarımsak tozunu ilave edin. Bu aromalandırılmış yağı fırça ile ekmeklerin üzerine sürün. Sıcak sıcak servis edin.

sarımsaklı tereyağlı peynirli toplar

Üzerindeki sarımsaklı tereyağı ile bana pizzaların yanında gelen çubuk ekmekleri andıran bu nefis çiçek ekmekler içindeki malzemesiyle de pizzaya çok yakın. Bir parçayı kopardığınızda içinden çıkan erimiş peynir ve salamla ağızda dağılıyor.  Ben yanında ev yapımı domates sosu ile servis ediyorum böylece pizza ilişkisi ve lezzeti tamamlanmış oluyor. Bu yumuşacık nefis lezzette ekmekçikler/poğaçalar sizi de çok memnun edecek eminim.

domates soslu peynirli ekmekçikler

Afiyet olsun!

7 responses to this post.

  1. […] Source:: hanemdepisenler.com […]

    Cevapla

  2. Posted by Ismail on Nisan 6, 2015 at 4:57 pm

    Bu tarifte kulanilan kelepceli kalip kac cm?

    Cevapla

  3. Posted by Ismail on Nisan 7, 2015 at 9:21 pm

    Tarifi denedim ve gercektende cok guzel oldu.
    Hem tat hem goruntu olarak harika. Ayrica tariflerinizde kulandiginiz bardaklarin kac ml oldugunu yazmaniz cok iyi birsey. Yurtdisinda genelde tarti kulandigimizdan bardak olculerı bazen kafa karistirabiliyor. Bu guzel tarif icin tekrar tesekur ederim.

    Cevapla

  4. Çiçek şekliyle de çok hoş durmuş, güzel bir kahvaltılık, elinize sağlık.

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: