Ekmek Yapma Makinesinde BRIOCHE


Brioche ekmekler içinde içerdiği yağ ve yumurta oranıyla klasik ekmeklerden en uç noktada bir çeşit. Klasik bir Fransız mutfağı tarifi olan brioche yapımı da hayli zahmet ve zaman talep eden bir ekmek. Bir rivayete göre Marie Antionette’e atfedilen “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” sözündeki pasta brioche imiş. Yanlış çevirilerle pasta şeklinde nakledilmiş diğer dillere. Wikipedia’nın yalancısıyım 🙂

Kahvaltılarda yada çay saatlerinde zevkle tüketilen ekmekten ayrıca pek çok tatlı yapımında da faydalanılıyor. İngilizlerin taze yada kuru meyvelerle tatlandırdıkları meşhur ekmek pudinglerinde de brioche kullanıldığında daha lezzetli pudingler yapmak mümkün. İçerdiği bol miktardaki yağ ve yumurta nedeniyle son derece puf puf ve yumuşak yapısı, dışında da son derece güzel kızarmış ince bir kabuğu var.

Cafefernando blogunun yazarı Cenk’in zevkli anlatımıyla şevke gelip birkaç ay önce denedim. Daha ilk defada sonuç muhteşemdi. Deneme amaçlı yarı ölçü yaptığım bir kalıp brioche sabah kahvaltısında göz açıp kapayana kadar bizimkiler tarafından silip süpürülmüştü. Tabi bunda sabah uyandıklarında evi sarmış olan kokunun ve mini brioche somuncuklarının göbeklerine gizlenmiş olan çikolataların da etkisi büyüktü. Fotoğraf çekmeyi bile başaramamıştım 🙂

Kardeşimin hediyesi ekmek yapma makinası hayatımıza girdiğinden buyana da her kullanışımda farklı bir tarif deneyerek makinada neler başarabileceğimi ölçmeye çalışıyorum. Blog maceramdan önce başladığım ekmek yapma hikayelerim henüz burada yer almamıştı. Onları da sırasıyla paylaşacağım. Her defasında edindiğim yeni deneyimler beni heyecanlandırıyor. Ekmek yapma makinalarında başarılı ekmekler yapmak da tecrübeyle oluyor maalesef. Kutuların içinden çıkan küçük tarif kitapçıkları çok da yardımcı değil. Yaptığım hatalardan dersler alarak ve nette çeşitli araştırmalar yaparak güzel sonuçlara ulaştım. Bu konuda bana en çok yardımcı olan Ekmek Sanatı sitesi oldu. Ekmek yapma konusundaki şevkini ve deneyimini karşılıksızca ve son derece cömert bir şekilde paylaşan site kurucusu bununla da kalmayıp tariflerini kitapçık haline getirmiş. Sitesinden indirdiğim kitapçıkta makinaların kullanım püf noktalarından ve denenmiş tariflerinden çok faydalandım. Her defasında sonuç başarılıydı. Onlardan biri de makinede brioche yapımıydı. Normal şartlarda brioche ön mayalanmadan sonra soğuk ortamda uzun süre mayalanmayı gerektirdiği için uzun zaman alıyor. Oysa makinada maksimum 3.40 saatte hazır oluyor. Bu beni tereddüte düşürse de denemek istedim. Bence evde sık sık yapmak için sonuç son derece başarılı oldu. Kabarması mükemmel, iç yapısı yumuşacık ve hoş bir kabuğu olan nefis bir ekmek oldu. belki normal usulde pişilene göre daha kalın bir kabuğu vardı ama yine de güzeldi.

Çeşitli reçeller, nutella, krem peynirler ve balla yenebilecek muhteşem bir kahvaltı ekmeği hafta sonları için. Ertesi güne kalmayı başarabilirse eğer french toast (sütlü, yumurtalı ekmek kızartması) yapmak için de harika oluyor. Hele hele “the fan of tasty foods” daki gibi nutellalısını yapmak isterseniz offff 🙂 tabi evin ergeni için bütün bunlar.

Eğer ekmek yapma makineniz yoksa yukarıdaki linkte göreceğiniz gibi Sevgili Cenk’in tarifini güvenle uygulayabilirsiniz. Sakın değişiklik yapmayın derim, son derece titizce verdiği ölçüler sonucu başarılı kılıyor. Makineniz varsa Ekmek Sanatına teşekkürlerimizle tarifimiz aşağıda;

Malzemeler : 900 grlık bir ekmek için;

–          500 gr beyaz un

–          120 ml süt

–          2 adet iri yumurta

–          60 gr toz şeker

–          180 gr tereyağı

–          1,5 küçük kaşık tuz (makinanın kendi küçük ölçü kaşığı veya onun yerine tatlı kaşığı kullanılabilir)

–          1,5 küçük kaşık instant maya (makinanın kendi küçük ölçü kaşığı veya onun yerine tatlı kaşığı kullanılabilir)

Makinanın haznesine yoğurma ucunu yağlayıp takın. Önce sırasıyla sütü, yumurtaları, küp küp kesilmiş tereyağını hazeneye koyun. Şekeri ve tuz ayrı ayrı köşelere dökün. Bu malzemelerin üzerine elenmiş unu hepsini kaplayacak şekilde dökün. Unun tepesinde ufak bir havuz oluşturarak buraya instant mayayı koyun. Makinanın haznesini yuvasına yerleştirin. Makinanızın çalışma prensibine göre ekmek tipini seçin. Normal veya tatlı ekmek programı en uygunudur. Ekmek büyüklüğünü seçin (900 gr veya 1000 gr lık makine tipinize göre) ardından kabuk cinsini orta seçin ve makinayı başlatın. Ön yoğurma, mayalanma, ikinci yoğurma, ikinci mayalanma ve pişirme aşamalarından sonra ekmeğiniz yaklaşık 4 saat sonra hazır olacak. Pişme bittikten sonra hazneyi makinadan çıkartın. Ekmeğinizi kalıbından dikkatlice çıkarıp üzerini pamuklu bir bez ile örttükten sonra en az bir saat dinlendirin.

Afiyet olsun!

 

One response to this post.

  1. Posted by Canan baklan on Nisan 23, 2022 at 6:46 pm

    Defalarca denediğim halde bi türlü istediğim gibi olmuyordu.Makinamda yaptığım en güzel ekmek oldu.teşekkür ederim🙏🏻

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: