Çikolatalı beze pasta


DSC_0139

İtiraf etmem gerekirse bugüne kadar pek de beze hayranı biri değildim. Son günlerde çeşitli vesilelerle karşıma çıkınca denemem gerekir diye düşündüm. Çilek mevsimi de geldiğine göre bezenin tatlılığını kıracağını düşünerek onunla birleştirdim. Ortaya çıkan sonuç beni çok şaşırttı, beze sevmeyen biri olarak fikrimi tamamen değiştirdim. Nefis kremanın altında dışı çıtır içi hafif yumuşak çikolatalı beze ağızda nefis bir doku bırakıyor, çileklerin taze meyve tadı da lezzeti tavan yaptırıyor. Her ne kadar tarifte şekerden pek de taviz verilmese de içinde un ve yağ olmaması ortaya oldukça hafif bir tatlı çıkarıyor. Biraz aşamalı ama oldukça kolay bir pasta, deneyin derim…

Malzemeler:

Beze için:

– 3 yumurta akı

– 150 gr pudra şekeri (1 su bardağı)

– 2 yemek kaşığı kakao

– 1 paket vanilya

– 40 gr kıyılmış bitter çikolata (yarım kare paket)

– 1/2 çay kaşığı krem tartar (aktardan alınabilen toz bir malzeme, yoksa bir çimdik tuz kullanın)

Krema için:

– 3 yumurta sarısı

– 5 yemek kaşığı toz şeker

– 1 tepeleme yemek kaşığı un

– 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta

– 1/2 litre süt

– 1 paket vanilya

– 1 kutu sıvı krema

– 1 yemek kaşığı pudra şekeri

Süsleme için:

– 500 gr ayıklanmış çilek

– 40 gr bitter çikolata

 

DSC_0147

Bezeyi yapmak için tamamen tertemiz mikser haznesine 3 yumurta akını koyun üzerine yarım çay kaşığı krem tartar ekleyin. Yüksek devirde çırpmaya başlayın. Çırpmaya devam ederken kaşık kaşık pudra şekerini ekleyin. Yumurta akları tamamen pürüzsüz, parlak ve katı hale gelene kadar 8-10 dk çırpın. Kakao ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin, homojen hale gelince bırakın. Kıyılmış çikolatayı ekleyip spatula ile karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 20 cm çapında iki yuvarlak halinde yayın. 140 derece fırında 1 saat veya 1 saat 15 dakika pişirin. Dışı çıtır içi hafif yumuşak olacak şekilde pişirin, soğumaya bırakın.

Kreması için bir sos tenceresinde 3 yumurta sarısı, şeker, nişasta, un ve sütü karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alacak şekilde orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Göz göz olduğunda ocaktan alın, vanilyayı ilave edin, soğumaya bırakın.

Sıvı kremayı mikserde bir çorba kaşığı pudra şekeri ile çırpın. Çırpılmış kremayı soğuttuğumuz pastacı kremi ile karıştırın.

Fırından çıkarıp soğuttuğumuz bezeleri tepsiden çıkarın. Servis tabağına ilk katı koyun, üzerine hazırladığımız kremadan yayın. Kremanın üzerine çileklerden serpiştirin, rendelenmiş çikolata serpiştirin.  İkinci kat bezeyi çileklerin üzerine koyun. Kalan kremayı üst kata gelişigüzel yayın. Çileklerle ve rende çikolata parçalarıyla süsleyin.

Buzdolabında bir süre soğuttuktan sonra servise hazırdır, biz o kadar bekleyemedik ama 🙂

DSC_0145

 

Afiyet olsun!

Yorum bırakın