Kahvaltı sofralarında eve yakın fırından alınan yumuşacık açmaların yeri başka olur hafta sonunda. O puf puf lezzetli hamur işi bazen sade bazen zeytin ezmeli veya peynirli halleri ile çeşitlendirir masayı. Evde hamur işleri yapmayı arttırdığımdan bu yana birkaç defa denedim açma yapmayı. Henüz mayalı hamurlarla aramı tam düzeltmiş değilim ama açma işini çözdüm J
Pek çok tarif var açma için, sıvı yağ veya margarin kullanılarak yapılan. Yaptığım çeşitli denemeler sonucunda evdekilerin de onayıyla fırınlardan aldığımız orjinaline en yakın tarif bu oldu. Hamura eklediğim mahlep de çok hoş bir tat verdi. Bu defa sade hazırladım açmaları ama eğer isterseniz şekil verme aşamasında içine peynir, zeytin ezmesi, patates hatta çikolata bile koyabilirsiniz.
Her tarifi az miktarda yapmayı seviyorum, evde bıkılmadan bayatlamadan bitsin istiyorum. Hele mayalı mamuller çok çabuk bayatladığı için onları özellikle az yapıyorum. Benim miktarlarımla bu tarifte 8 büyük açma çıkıyor. İsterseniz daha küçük yapıp 10-12 adet açma yapmak mümkün.
Yapım aşamalarını fotoğraflamak isterdim ama fırsat olmadı maalesef. Elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalışacağım.
Kullandığım malzemeler:
– ½ su bardağı ılık su (200 ml lik normal su bardağı)
– ½ su bardağı ılık süt
– 125 gr + 30 gr yumuşak katı yağ (125gr hamura konacak, 30 gr şekil verirken içine sürülecek) ( ben becel kullandım, tereyağı da kullanılabilir)
– 1 yumurta (akı hamurun içine sarısı dışına kullanılacak)
– 2 tatlı kaşığı instant maya
– 1 tatlı kaşığı tuz
– 2 yemek kaşığı toz şeker
– 1 çay kaşığı mahlep
– 4 su bardağı un (unu kontrollü eklemek gerekli kıvamına göre birazıcık daha az veya fazla olabilir ununa, ortama göre)
Ben açmaları hazırlarken hamur yoğurma aparatı ile set üstü mikserimi (Kitchenaid) kullandım. Karıştırma haznesinin içine un hariç tüm malzemeleri koydum ve düşük devirde hepsinin karışmasını sağladım. Ardından unun bir kısmını ilave ederek karıştırmaya devam ettim. Unu yavaş yavaş ekleyerek istediğim kıvama gelmesini sağladım. Kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam aldı. Bu noktadan sonra mikserin hızını arttırarak 10 dk yoğurdum. Bu yoğurma işlemi hamurun piştikten sonra lif lif olmasını sağlıyor. Yoğurma esnasında çok yumuşak ele gelmeyecekmiş gibi görünen hamur yoğurma devam ettikçe toparlanıyor, bütün haline geliyor. Eğer mikser kullanmıyorsanız elle yoğurarak da aynı kıvama getirebilirsiniz hamuru biraz sabırla.
Hamuru cam bir kaseye aldım, üzerini strech film ile örttüm ve daha önceden 50 dereceye ısıttığım fırında beklemeye aldım. Hamurum 40 dk kadar sonra mayalanmıştı. Hamuru tezgaha koydum ve hafifçe bastırarak havasını aldım. Hamuru sekiz eşit parçaya ayırdım. Her bir parçayı elimle tezgah üzerinde şekil vererek yaklaşık 10×20 cm ebadında dikdörtgen haline getirdim. Hamurun yüzeyine ayırdığım 30 gr yumuşak katı yağdan sürdüm. Dilerseniz fırçayla dilerseniz elinizle yapın bu işlemi. Yağ oda sıcaklığında yumuşamış olmalı, erimiş değil. Hamuru geniş kenarından rulo yaparak sardım. Oluşan boru şeklindeki hamuru her iki uçtan ters yönlere bükerek burdum. İki ucunu bir araya getirerek halka şekli verdim, fırın tepsisine yerleştirdim.
Şekil verdiğim açmaları kapalı fırında 30 dk bekletip tekrar mayalanmasını bekledim. İstediğim oranda mayalanınca üzerlerine bir yumurta sarısını az zeytinyağı ile karıştırıp sürdüm. Bolca çörek otu serpip 180 derece fırında güzelce kızarana kadar yaklaşık 35- 40 dk pişirdim.
Pişerken eve yaydığı kokular çok iştah açıcıydı. Dershaneden eve gelen oğlumun o iştahla nasıl yediğini görmeliydiniz. Haldun bir daha hazır açma yemem dedi 🙂 Ben bu defa açmaları sade yaptığım için yanında çeşitli reçeller, peynir, zeytin ve yumurta salatası ile servis yaptım, isteyen istediği şeyle birlikte yedi.
Afiyet olsun!
Posted by 2013′e merhaba « Hanemde Pişenler on Ocak 8, 2013 at 12:41 am
[…] 7- Mahlepli sade açma […]