Güneşli bir pazartesi


Mart nihayet güzel yüzünü göstermeye başladı, güneşli açık hava yaşama sevinci veriyor:) Sahilde uzun bir yürüyüş ve güneş altında ısınarak adalara bakarak kahve keyfi kolay kolay bırakılamadığı için eve geç dönüş mutfaktaki zamanımı epey daralttı. Neyseki ne yapacağımı düşünmüştüm yürüyüş sırasında. Pazar gününden hazırlamış olduğum kıymalı börek içi ve yufkalar hazır beni bekliyordu buzdolabında. Yufkacıdan değil de alışveriş sıradında marketten aldığım paketlenmiş yufkalar pek ince ve yumuşak değildi. Bu nedenle onları kayınvalidemden öğrendiğim usulde katlamalı börek yapmaya karar verdim. Sosunda su kullanıldığı için bu börekler çıtır çıtır ve kabarık oluyor. Emre mutlaka okuldan gelince bişeyler atıştırmayı seviyor. Mutlaka tatlı olarak ne var diye soracağı için de krem şantili muhallebi yapmaya karar verdim.

İşte Pazartesi gününün menüsü:

* Kıymalı Çıtır Börek

* İzmir Köfte

* Karışık Yeşil Salata

* Kivi Soslu Kremşantili Muhallebi

KIYMALI ÇITIR BÖREK:

Çok bilenen bir tarif aslında ama duymamış olanlar için katlama biçimini de göstermek istiyorum kolay anlaşılması için. Çünkü sosu ve katlama biçimi bu böreği milföy gibi kat kat ve çıtır çıtır yapıyor. Milföy hamurundan daha az yağlı ve kesinlikle çok lezzetli, şiddetle tavsiye ediyorum. İçine istenen her türlü börek içi konabilir. Ben bu defa kıymalı yapmayı tercih ettim. Aslında bugünkü menü dengesini göz önüne alacak olursak peynirli yada sebzeli  bir iç olması daha uygun olurdu. Fakat benim elimde hazır bir iç olduğu için ve benimkiler kıymalı börekleri çok sevdikleri için onu kullandım.

Malzemeler:

İçi için:

* 250 gr dana kıyması

* 1 büyük soğan

* 2 çarliston biber

* 1 etli kırmızı biber

* 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası

* 5-6 dal maydanoz

* tuz, karabiber

* 2 yemek kaşığı  zeytinyağı

* 3 adet hazır yufka

Sosu için:

* 1 su bardağı su

* 50 gr tereyağı

* 1 çay bardağı  zeytinyağı

* üzerine sürmek için bir yumurta

Börek içini hazırlamak için klasik olarak önce ince doğranmış soğanı yağda yumuşayana kadar pişirip daha sonra kıymayı ilave ediyoruz. Kıymayı iyice ezerek bir süre pişirdikten sonra ufak küpler halinde doğranmış biberleri ilave ediyoruz. Onlar da bir süre piştikten sonra salçayı ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve karabiberini ilave ediyoruz. Acı olmasını istersek pul biber de ilave edilebilir. Kıyma yeterli derecede piştikten sonra altını kapatıp doğanmış maydanozları ilave ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Börek sosu için bir kapta 50 gr tereyağını eritiyoruz yanmadan. Eriyince içine bir bardak su ve zeytinyağını ilave edip bir çırpıcı ile iyice çırpıyoruz.

Bir yufkayı tezgah üzerine açıp her tarafını bu sos ile ıslatıyoruz. Yufkanın sağ ve sol kenarlarını ortada birleşecek şekilde katlıyoruz. Tekrar kuru kısımları sosla ıslatıyoruz. Bu kez yufkanın alt ve üst kısımlarını ortada birleşecek şekilde katlayarak kare bir şekil elde ediyoruz. Ve bu kareyi dörde bölerek daha küçük kareler elde ediyoruz. Dolayısıyla bir yufkadan dört adet börek elde ediyoruz. Her bir karenin için börek harcımızdan koyup kenarlarını sosla ıslatarak zarf şeklinde kapatıyoruz. Katlama yeri alta gelecek şekilde tepsiye diziyoruz. Üç yufkayı da aynı şekilde işleme tabi tuttuktan sonra kalan 2-3 kaşık sosun içine bir yumurta kırıp çırpıyoruz. Yumurtalı karışımı bol bol böreklerin üzerine sürüyoruz. Çörek otu ile üzerlerini süsledikten sonra 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

2 responses to this post.

  1. Posted by ipek on Mart 22, 2012 at 8:31 pm

    Binnur’cugum bizim buralarda buldugumuz yufkalar aynen senin bu tarifindeki sert yufkalar gibi. O nedenle bu tarifi cok kullanacagim saniyorum.Tek endisem kucuk kareleri katlarken olacak. Bakalim kirilmadan katlanacaklarmi?

    Cevapla

    • Posted by bozgu on Mart 22, 2012 at 9:28 pm

      Sos yufkalari tamamen yumusatiyor Ipekcim, sanirim sorun olmaz:) denedikten sonraki izlenimlerini bekliyorum.

      Cevapla

Yorum bırakın