Fasulye tarifi de verilirmi demeyin hemen ne olur. Biliyorum hepimiz gözü kapalı yapıyoruz, ne ölçü ne tarife hacet var. Ama Aysun’un dediği gibi yeni yemek yapmaya başlayan gençler için her türlü tarifi koymakta fayda var.
Yaz geldi ya benim için en favori sebzelerden biri fasulyedir, diğeri de her Türk gibi patlıcan 🙂 Mevsimi dışında bu sebzeleri kullanmadığım için yaz gelip tezgahları sera dışı fasulyeler süslemeye başladığında çok mutlu olurum. Hem etlisini hem zeytinyağlısını çok severek yerim. Zaten biz egeliler zeytinyağlısını da ılık severiz ya neyse. Bugünkü amacım özel bir tarif vermek değil, daha ziyade başarılı bir zeytinyağlı fasulye için kendimce bir kaç ipucu vermek. Bu güzel ve lezzetli sebzenin hakkını vererek pişirmek gerekli ki o da size tüm tadlarını sunsun.
Malzemeler:
– 500 gr ayşekadın fasulye
– 1 orta boy kuru soğan
– 2 küçük veya bir büyük domates
-1 çay bardağı zeytinyağı
– tuz, şeker
Fasulyeleri kılçıklarından ayıklıyoruz. Soğanı ince yemeklik doğruyoruz. Domatesi ufak küpler halinde doğruyoruz. (annem bir sivri yada çarliston biberi de ufak doğrayarak ilave eder yaz yemeklerine, tercih sizin, klasik usulde gerekli değil) Tencereye önce soğanı, üzerine fasulyeleri en üste de domatesi koyuyoruz. Zeytinyağını üzerine gezdiriyoruz. Orta ateşte sebzeleri çok fazla karıştırmadan tencereyi silkeleyerek kendi suyu ile annemin deyimi ile börttürüyoruz. Yani sararıncaya kadar kendi kendine pişiriyoruz. Sebzeler kendi suyunu çektiğinde tuzunu, bir tatlı kaşığı toz şekeri (isteğinize bağlı, İstanbul usulü zeytinyağlılara bir tatlı kaşığı şeker konur ama Egede konmaz) ve bir çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz. Ben bu aşamada düdüklü kullandığım için kapağını kapatıp 10 dk pişiriyorum. Eğer normal tencere kullanıyorsanız 20 dk yeterli olacaktır. Yemek fasulyeler yumuşayıp, yağına kalana kadar pişirilir. Burada en önemli husus fasulyenin suyunu çekip yağına kalması böylece lezzet doruğa ulaşacaktır ve servis tabağında da suyun içinde yüzmeyecektir.
Afiyet olsun!
Posted by Ipek on Haziran 3, 2012 at 12:27 am
Ah ah Istanbul’un en cok ozledigim seyi Boncuk Aysesi. Yarama tuz bastin Binnur’cum.
Yaz aylarinda burada Italian Beans denilen enli fasulye piyasaya cikinca hemen satin alip yaparim. Senin methodun bana gore degisik ama deneyecegim. Bazilari zeytinyaglilari sulu severler,sahsen ben oyle bir evde yetistim. Babam fasulyenin pistigi domates suyunu soguk corba gibi icerdi. Herhalde ondan aliskanlik bende dunya kadar rendelenmis domates koyuyorum uzerine piserken. Buna ragmen yemek magazinlerinde resimlenen balik gibi dizilmis hic susuz fasulyeye de pek ozenmisimdir.Tariflerin harika her gun takipteyim. Bu arada Cafe Fernandonun da mudavimi oldum. Cenk’in tatlilari cok bastan cikartici kendimi zor tutuyorum cunku biliyorum ki yaparsam yenilecek 🙂
Posted by hanemdepisenler on Haziran 3, 2012 at 8:38 pm
Ipekcim en büyük destekcim sensin,çok tesekkürler, iyi ki varsın 🙂 Ozlemlerini destigim icin cok uzgunum ama insallah gelecek yaz birlikte yeriz burada.
Dedigin gibi fasulyeyi pisirme seklimiz anne evimizdeki alıskanlıklarımızla sekilleniyor tum yemek zevkimizde olduğu gibi. Her halukarda cok lezzetli bir yaz yemegi.
Kimbilir sen ne guzel tarifler yapıyorsundur, yayınlamamı istediğin tarfilerini bana gönderebilirsin, dener, resimler, yayinlarim.
Hepinize sevgiler bizden…