Çıtır kabak kızartma


Bana yazı hatırlatan yemeklerden biridir kabak kızartması. Bol kalorili olsa da yaz boyunca hiç olmazsa bir iki defa yapılır. Yanında sarımsaklı yoğurtla ne güzeldir. Fakat nedense yuvarlak yuvarlak kesilmiş ve kızardıktan sonra  çıtır olmayan yumuşak kabak kızartmasını sevmem hiç. Benim yaptığım bu usulle hem çok kolay hem de çıtır çıtır kabak kızartmaları yapmak mümkün. Son derece kolay, elbette sadece bir sebze kızartmasından bahsediyoruz sonuçta ama dikkat edilecek birkaç püf noktası ile bugüne kadar hiç yemediğiniz bir sebze gibi gelecek size. Çoğunuz böyle yapıyor da olabilirsiniz ama bilmeyenler için ben bir kere daha anlatayım istedim.

Kızartma konusu açılmışken bir de kızartma yağından bahsedelim. Yazılarımda sıkça bahsettiğim gibi benim mutfağımda kullandığım iki yağım var, zeytinyağı ve tereyağı. Gerektiği her her yerde bu iki çeşidi kullanıyorum başka yağ %99 girmiyor mutfağıma. Çok nadiren bazı unlu tariflerde sıvı yağ olarak ayçiçekyağı çok çok nadiren de becel türü yumuşak margarin gerekli oluyor. Onları da zaten kırk yılda bir yapmış oluyorum. Kızartmalar için de farklı değil, onları da zeytinyağı ile yapıyorum ben.

Zeytinyağının kızartma için uygun olmadığı bence tam bir şehir efsanesi. Pahalı olduğu için kullanılmaması anlaşılabilir ama yağ yapısı olarak  sakıncalı değil kızartma için. Araştırdığım kaynaklara göre zeytinyağının yanma derecesi diğer sıvı yağlara göre daha yüksek dolayısıyla kızartma için sızma zeytinyağı bile çok uygun. Zeytinyağı asitlik derecesine göre değişmek üzere 200 derecenin üzerinde bir tütme derecesine sahip. En mükemmel patates kızartması 180 derecede kızardığına göre zeytinyağı patates kızartmak için bile uygun bir yağ. Dolayısıyla maliyetini göz önünde bulundurmazsak rahatlıkla kızartmalarınız için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zaten benim büyüklerim de ben küçükken hep zeytinyağı kullanıyorlardı her türlü yemekte. Sonra bir sürü bitkisel yağ çıktı piyasaya, hafif diye diye ne olduğu belirsiz yağlar kullanıma girdi evlerde. Şükür ki yavaş yavaş aslına geri dönüşler yaşanıyor.

Kabak kızartmasına dönecek olursak bu usulü sevgili kuzenim Lale’nin annesi Leyla yengeden öğrenmiştim çok uzun yıllar önce. Sayesinde hep bu şekilde pişirdim kabaklarımı. Nasıl yapıyorum;

Malzemelerim; 4 kişi için

–          4 iri sakız kabağı (diri ve sert olanları seçin)

–          1 su bardağı un

–          1 su bardağı zeytinyağı

–          Tuz

Kabakları yıkayıp dış kısımlarını incecik kazıyorum. Kabakları uzunlamasına birkaç milim kalınlığında (maksimum 5 mm) dilimliyorum.

Dilimlerin her iki tarafını hafifçe tuzlayarak birkaç dakika dinlenmeye bırakıyorum. Böylece kabaklar tuz sayesinde su salıp nemleniyorlar.

Yayvan bir kaba unu  koyuyoruz . Nemlenmiş kabakları her iki tarafını una buluyoruz ve tek tek bir tepsiye diziyoruz. Unlanmış hali ile de birkaç dakika beklemeye bırakıyoruz.

Bu sırada tavaya yağı koyup ısınmasını sağlıyoruz. Unlanmış kabak dilimleri beklerken tekrar su salıp üzerindeki unu bir nevi bulamaca döndürüyor. Bu haliyle kabak dilimlerini kızgın zeytinyağında iki taraflı altın rengi olana kadar kızartıyoruz. Kabaklar son derece çıtır bir şekilde pişiyor. Kesinlikle yumuşak olmuyor. Hatta tavadan çıktıktan sonra servise kadar da aynı çıtırlığı muhafaza ediyor. Yanında sarımsaklı yoğurtla nefis bir tabak sizi bekliyor. Deneyin derim 🙂 kırk yılda bir bişey olmaz, söz kimseye de söylemem 🙂

Afiyet olsun!

2 responses to this post.

  1. […] 1- Çıtır kabak kızartma […]

    Cevapla

  2. Posted by Cem Akkoyunlu on Temmuz 4, 2018 at 11:41 am

    Baştan sona harika bir tarif. Hele zeytinyağında kızartmanıza bayıldım. Bizim eve de z.yağ ve tereyağ dan başkası girmez. Ben daha önce kabak tempura yapmıştım güzel olmuştu ancak çok zahmetliydi. Şimdi bu tarifinizi deneyeceğim. Elinize sağlık.

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: