Kış mevsiminde bal kabağı en sevdiğim sebzelerden biri. Aslında sadece tatlı olarak değil yemek, börek, çorba gibi farklı kullanımlarını da çok seviyorum ama maalesef evin erkekleri tarafından rağbet görmediği için pek yapılamıyor.
Klasik kabak tatlısı en favori şekli olsa da zaman zaman değişik varyasyonlar deniyorum. Bu tatlı da tamamen doğaçlama olarak doğdu. Kuzenlerimizi ağırladığımız yemek davetimizde sevilen aile klasiklerinden oluşan menünün sonunda bu tatlıyı servis ettim.
Seneler evvel çok sık yaptığım bir etimekli tatlı vardı. En altta karamelli şerbet ile ıslatılmış etimekler, ortada sade bir muhallebi tabakası, en üstte de krem şanti ve meyve süslemesi olurdu. Yemek için bir tatlı düşünürken aklıma o geldi ve evde mevcut kabakla birleştirip bu tatlımızı yarattım. Sonuç bence muhteşemdi 🙂 En altta ekmek kadayıfı kıvamında ve tadında bir katman, ortada nefis kremalı bir muhallebi ve en üstte kabak sosu ve süsleme olarak karamelize cevizler. Bir çatal alıp ağzınıza koyduğunuzda tüm bu tatların oluşturduğu nefis yumuşacık bileşimini ve cevizlerin kıtır kıtırlığıyla krokan tadı alıyorsunuz. Çok farklı ve güzel bir bileşim.
Nasıl yaptım derseniz, tarif şöyle ;
Malzemeler :
Alt taban için:
– 1 paket tuzsuz etimek
– 1/2 su bardağı toz şeker
– 1 su bardağı su
– bir kaç damla limon
Orta kat için :
– 1/2 litre süt
– 6 yemek kaşığı toz şeker
– 2 tepeleme yemek kaşığı un
– 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
– vanilya
– 1 kutu süt kreması
Üst kat için:
– 500 gr bal kabağı, soyulmuş, ayıklanmış
– 3/4 bardak toz şeker
– bir kaç tane karanfil
– bir çubuk tarçın
– 1 çorba kaşığı silme toz jelatin
Süsleme için :
– 1 su bardağı iri kırılmış ceviz
– 2 yemek kaşığı bal
Alt taban hazırlığı için tatlıyı servis edeceğiniz kabın dibine etimekleri boşluk bırakmadan dizin. Ben büyük boy kare borcam tepsiyi kullandım, bir paketten bir kaç tane arttı. Sos için şekeri bir tavaya alın karamelleşmeye başlayana kadar orta ateşte ısıtın. Şeker kenarlardan renk değiştirmeye başlayana kadar karıştırmayın. (Eğer siz karameli azıcık su ilavesiyle yapıyorsanız öyle de yapabilirsiniz, hangisi kolayınıza geliyorsa.) Renk değişmeye başayınca ortaya doğru çekerek karıştırın yavaşça. Bir kaç damla limon suyu ekleyin ki şeker kristalleşmesin. Şeker istediğiniz kadar renk alınca dikkatlice suyu ilave edin. Çok dikkatli olun çünkü sıçrayabilir. Şeker tamamen eriyip amber rengi bir şurup halini alınca ocaktan alın. Sıcak şurubu yavaş yavaş tüm etimeklerin üstünde gezdirin. Kolayca şerbeti emeceklerdir.
Muhallebi katmanı için kalın dipli bir sos tenceresinde şeker, un ve nişastayı karıştırın. Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyerek karıştırın. Pürüzsüz bir karışım olsun. Ocağa alın, orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Koyulaşıp bir kaç baloncuk çıkarınca ocaktan alın, vanilya ilave edip karıştırın. Soğuması için bir kenara alın, arada karıştırarak kabuk tutmadan soğumasını sağlayın. Dilerseniz çabuk soğuması için soğuk su dolu bir kabın içine oturtabilirsiniz. Diğer yandan bir kutu kremayı bir kaba alın ve mikser ile katılaşana kadar çırpın. Bir kaç dakikada katılaşacaktır. Soğuyan muhallebi ile kremayı birleştirin, mikserle homojen bir hal alana kadar karıştırın. Yaptığınız muhallebiyi şerbetli etimeklerin üstüne dökün ve düzgün bir katman halinde yayın. İyice soğuması için kabı buzdolabına kaldırın.
Kabaklı katman için küçük küçük kestiğiniz kabakları şekerle birlikte bir tencereye alın. İçine karanfilleri ve kabuk tarçını da ilave edin. Orta ateşte kabaklar suyunu çekene ve iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişen kabakların içinden karanfilleri ve çubuk tarçını alın. Blender ile tüm kabakları püre haline getirin. Diğer yanda yarım çay bardağı sıcak su içinde toz jelatini eritin. Erimiş karışımı kabak püresine ilave edip iyice karıştırın. Dolaptan çıkardığınız etimekli muhallebinin üzerine kabak püresini düzgünce yayın. Tatlıyı iyice soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 2-3 saat soğuduktan sonra servise hazır hale gelecektir.
Üst süslemesi için cevizleri bir tavaya alın. Orta ateşte cevizleri yakmadan karıştırarak kavurun. Burada amaç cevizlerin renk değiştirmeden gevreklik kazanması, 5 dk kadar kavrulmaları yetecektir. Tavaya balı ekleyin ve karıştırarak tüm cevizlerin balla kaplanmasını sağlayın. Bir dakika kadar sonra cevizleri yağlı kağıt üzerine alın, sıcakken yapışmamaları için kaşıkla ayırın. Soğuyunca tatlının üzerine serperek süsleyin.
Deneyin beğeneceksiniz…
Afiyet olsun!
Posted by senARTPhotography on Şubat 5, 2013 at 12:18 am
Üzeri tahinlisi de çok güzel olur.ANTALYA usulü…..
Posted by hanemdepisenler on Şubat 5, 2013 at 12:49 am
🙂 haklısın, sırada tahinli bir çörek de var zaten…