İnsan bir süre ara verince yazmaya tekrar aynı rutine dönmek biraz zaman alıyor doğrusu çok özlemiş olsam da. Tatil dönüşü yaza uygun hafif bir tarifle yazılarıma başlamak istedim.
Kabak beğendi uzun zamandır patlıcana bir alternatif olarak yaptığım bir sebze püresi aslında. Ben kendim uydurmuştum yıllar önce ama baktım ki başkaları da yaparmış meğer. Beğendi işin latifesi elbette, kabağı közlemek gibi bir durumumuz yok. Ama bunun dışında yapılışı aynen patlıcan beğendide olduğu gibi.
Ölçü gözeterek yapmıyorum aslında günlük yemeklerimi, malzeme miktarına göre azaltıp çoğaltarak ilave ediyorum gerekenleri. Yine de burada elimden geldiği kadarıyla yeterli ölçüleri vermeye çalışacağım.
Malzemeler:
Kabak beğendi için ;
– 4 adet kabak
– 4 tepeleme yemek kaşığı un
– 2 su bardağı süt (duruma göre gerektiği kadarı kullanılacak)
– 1 çay kaşığı muskat rendesi (hind cevizi de denir)
– Bir çimdik karabiber
– Tuz
– 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı
– Dilerseniz bir miktar rende kaşar peyniri (şart değil)
Köftesi için :
– 400 gr yağsız köftelik kıyma
– 2 dilim bayat ekmek
– 1 ufak soğan rendesi
– Tuz, karabiber, bir çimdik kimyon
– 2 iri domates rendesi
– Birkaç yaprak taze fesleğen
– Taze çekilmiş karabiber
– Bir diş sarımsak
– Zeytinyağı
Kabakları temizleyip dış kabuğunu kazıyoruz. İri halkalar halinde kesip bir tencereye koyuyoruz. Yarım su bardağı su ve bir tutam tuz ilavesi ile pişmesi için ocağa alıyoruz. Kabaklar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen kabakları bir patates püresi ezici ile veya çatal ile eziyoruz. Çok ince ezilmesi gerekmiyor. Yani robota gerek yok, arada ufak parçalar kalması daha güzel bir doku veriyor. Ezilmiş kabakları bir tabağa alıyoruz. Tencereye zeytinyağı ve tereyağını alıp kızdırıyoruz. Unu ilave edip hafifçe kavuruyoruz meyanesi için. Una ezilmiş kabakları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Lapalaşan kabak püresine yavaş yavaş sütü ekleyerek kıvamını ayarlıyoruz. Kabaklarınızın durumuna göre süt miktarını ayarlayın, gerekirse daha az kullanın veya ilave süt ekleyin. Püreye muskat rendesi, taze çekilmiş karabiber ve tuz ilavesi ile tadını ayarlıyoruz. Muskat rendesi bu püreye çok yakışıyor ve kabağın tatlımsı tadını alıyor, mutlaka konmalı. Arzu ediyorsanız kaşar peyniri ilavesini yapın. Pişen püreyi bir kenara alıyoruz.
Kıyma, ıslatılmış ekmek içi, soğan rendesi ve baharatlarla klasik köftemizi hazırlıyoruz. Köfte harcından cevizden ufak misket köfteler yuvarlıyoruz. Hazırladığımız köfteleri az zeytinyağı ilave edilmiş bir derin tavada sallayarak hafif kızartıyoruz, soteliyoruz. Çok kızarması gerekmiyor çünkü domates sosu ile pişmeye devam edecekler, sadece lezzetlenmesi ve dışından hafif kızarması yeterli. Köfteler olduğunda rendelenmiş domatesi ve bir diş rendelenmiş sarımsağı tavaya ilave ediyoruz. Domatesler ve köfteler birlikte pişerek sos haline geliyor. İnce kıyılmış fesleğeni, karabiberi ve gerekiyorsa tuz ilave ederek yemeği tamamlıyoruz.
Servis yaparken sıcak kabak püresi üzerine kendi sosu ile köfteleri yerleştirerek sunuyoruz.
Biz seviyoruz, umarım sizler de beğenirsiniz.
Afiyet olsun!