Martha Stewart’ın tv showlarını seyretmek büyük keyif. Bizde de yayınlanmaya başladığı yıllardan beri hala ilgiyle izlerim. Becerikli elleri, güzel mutfak aletleri, detaylı anlatımı ve program sonunda ortaya çıkan müthiş görüntü insana pişirme arzusu veriyor. Zaman zaman bu tariflerden denemeler yapıyorum.
Ananaslı alt üst kek “Pineapple upside down cake” bir Amerikan klasiği. Temelde aynı prensiple ve aynı kek hamuruyla mevsim meyveleri kullanılarak çeşitlendirilen bir kek çeşidi ama ananaslısı daha bir favori sanki. Yaz iyice gelip nefis şeftaliler ortaya çıkınca hemen şeftalilisi de yapılacak 🙂
Bu alt üst kek tariflerinde kek kalıbının tabanına karamelize edilmiş şeker ve meyve konuyor. Hazırlanan kek hamuru onların üstüne dökülerek fırına veriliyor. Piştikten sonra kalıp ters çevirilerek kek servis tabağına çıkarılıyor. Böylece alttaki karamelize meyveli kısım kekin üstünde yer almış oluyor. Hem şeker ve tereyağıyla yapılan karamel, hem fırında pişmiş meyveler kekin üstünde harika bir doku oluştururken nefis de bir lezzet sunuyor bize. Bu kadar methiyeden sonra tarife gelelim;
Tarif Martha Stewart’dan adapte edilmiştir.
Malzemeler: 200 ml lik normal bir bardak ile ölçüldü, 26 cm çaplı yuvarlak bir kek kalıbı kullanıldı
– 7 dilim ananas
– ½ bardak esmer şeker
– 3 yemek kaşığı tereyağı
Keki için:
– 2 yumurta
– 1 bardak tepeleme toz şeker
– 90 gr (6 yemek kaşığı) oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
– 1 tatlı kaşığı vanilya
– 1 + ½ bardak tepeleme un
– 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
– Bir çimdik tuz
– ½ bardak süt
Kekin hazırlığına ilk olarak karameli yapmakla başlıyoruz. Kalın dipli bir sos tenceresine yarım bardak esmer şekeri ve birkaç kaşık su koyup ateşe oturtuyoruz. Şeker eriyip hafifçe karamelize olduğunda üç kaşık tereyağını ekleyip karıştırıyoruz.
Yağ eriyip bir dakika şekerle birlikte kaynadıktan sonra önceden hafifçe yağladığımız kek kalıbın dibine döküyoruz. Kek kalıbı olarak kelepçeli kalıp kullanıyorsanız kalıbın dışını alimünyum folyo ile iki kat kaplamakta fayda var. Zira fırında pişerken karamel sızdırma yapabiliyor. Normal yuvarlak düz bir kalıp daha kullanışlı olacaktır. Ya kek kalıptan çıkmazsa diye düşünmeyin alttaki karamel fırından çıktığında hala sıcak ve yumuşak olacağı için fırından çıktıktan 10 dk kadar sonra kalıbı servis tabağına ters çevirdiğinizde kek kolayca çıkacaktır. Kalıbın tabanına karamel eşit bir şekilde yayıldıktan sonra yedi dilim ananası üzerine yerleştiriyoruz.
Ben ananasların göbeklerine çekirdekleri çıkarılmış birer kiraz ekledim ama şart değil.
Kek kısmı için bir kapta elenmiş un, kabartma tozu ve bir çimdik tuzu karıştırıyoruz. Başka bir karıştırma kabına oda sıcaklığında yumuşamış 90 gr tereyağını ve bir bardak toz şekeri koyuyoruz.
Mikser ile krema kıvamı alana kadar çırpıyoruz. Yumurtaları ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.
Bir kaşık vanilyayı da ekledikten sonra unlu karışımın 1/3 ünü yumurtalı karışıma ilave edip düşük hızda karıştırmaya devam ediyoruz. Yarım bardak sütün yarısını ekleyip karıştırıyoruz.
Ardından kalan unun yarısını daha kek hamuruna ilave edip yediriyoruz. Kalan sütü de ekleyip yedirdikten sonra kalan unu da koyup çırpmayı bitiriyoruz. Yani biraz un, biraz süt sırasıyla malzemeyi üç defada bitiriyoruz. Kek hamurunu ananasların üzerine döküp eşit şekilde yayıyoruz.
175 derece ısıtılmış fırında 40 dk, üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 10 dk dinlendiriyoruz. Kalıbın üzerine servis tabağını ters kapatıp çevirerek keki tabağa alt üst ediyoruz.
Kek hafif ılıkken dilerseniz yanında çırpılmış krema veya vanilyalı dondurma ile servis ediyoruz.
Şiddetle tavsiye edilir 🙂
Afiyet olsun!
Posted by hatice on Haziran 7, 2012 at 11:44 pm
görüntüye bayıldım,çok güzel anlatmışsınız,elinize sağlık,sevgiler…
Posted by Erikli mini kekler | Hanemde Pişenler on Eylül 16, 2013 at 10:24 pm
[…] taze yemesi kadar tatlılardaki lezzeti de harika. Bu defa daha önce benzer bir tarifini verdiğim up side down tarzı bir kekte kullandım bu güzel erikleri. Bütün bir tatlı yapmak yerine mini porsiyonlar […]