Domates soslu içi kaşar peynirli köfte


Türk mutfağında ne çok köfte çeşidi var klasikleşmiş değil mi? Kuru köfte, kadınbudu köfte, dalyan köfte, sarımsaklı sucuk köfte  ilk aklıma gelenler. Bu sonradan çeşitlendirilmişlerden biri olsa da lezzeti yerinde. Bir televizyon programında izlediğimde ev ahalisinin beğeneceğini düşünerek denemeye karar vermiştim. Sonuç beni yanıltmadı. Zaman zaman istenir oldu. Üzerindeki domates sosu köftenin fırında kurumasını engelleyerek içinin hala yumuşak kalmasını sağlıyor. Köftelerin önce tavada pişirilmesi, domates sosunun ayrı pişirilmesi ve sonra hepsinin birleştirilip tekrar fırında bir müddet daha pişirilmesi biraz zaman ve el alıcı olsa da sonuç bunlara değiyor.

Malzemeler:

Köftesi için;

– 400 gr köftelik kıyma

– bir ufak kuru soğan

– 2 diş sarımsak

– 3 dilim bayat ekmek

– 1 yumurta

– 10 dal maydanoz

– 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

– köftenin içine koymak için 8 parça kesme şeker büyüklüğünde kesilmiş kaşar peyniri

– köftenin üstü için 1 yumurta akı ve galeta unu

Domates sosu için;

– 400 gr domates püresi

– 1/2 küçük kuru soğan

– 2 diş sarımsak

– 1’er çay kaşığı tuz, şeker, fesleğen, kekik

– 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Köfteyi hazırlamak için önce bayat ekmekler ıslatılır. Maydanoz ince ince kıyılır. Soğan ve sarımsaklar rendelenir. Sıkılmış bayat ekmekler, rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyılmış maydanoz, yumurta ve baharatlar köftelik kıyma ile birlikte yoğurulur. Sekiz eşit parçaya ayrılır. Her bir parça elde tombul bir köfte olacak şekilde oval şekillendirilir. Orta kısmında bir çukur oluşturulup içine kaşar peyniri parçası konur ve kapatılarak şekil verilir. Tüm köfteler bu şekilde hazırlandıktan sonra önce hafifçe çırpılmış yumurta akına sonra da galeta ununa bulanır. Galetalanmış köfteler tavada iki tarafı  kızaracak şekilde ön pişirilir. Burada amaç oldukça kalın olan köftelerin ön pişirilerek kabuk oluşturmasını ve lezzetlenmesini sağlamak. İç kısmı henüz tamamen pişmemiştir ama fırında tamamen pişecektir. Ben bazen bu safhayı tamamen atlayarak direkt fırın kabına koyuyorum ve fırında bir müddet pişirdikten sonra domates sosunu ekliyorum birlikte biraz daha pişiriyorum.

Domates sosu için tavaya zeytinyağı alınır. İçine soğan ve sarımsaklar eklenir. Orta ateşte soğanlar yanmadan iyice pişmesi sağlanır. Domates püresi ilave edilir. 10- 15 dk. kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çektiğinde tuzu, karabiberi, şekeri, kuru fesleğen ve kekiği ilave edilir.

Fırın kabına alınan kızarmış köftelerin üzerine domates sosu dökülerek 180 derece fırında 30 dk pişirilir. Yanında salata, makarna veya pilavla servis edilebilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: